class=

Programma

Op maandag 23 en donderdag 26 september gaan we de diepte in. Bezoekers kunnen deelnemen aan +/- 4 uur durende Workshops XL over een brede range aan onderwerpen of  Fieldtrips XL naar andere Nederlandse steden. Op dinsdag 24 en woensdag 25 september is het Beatrix Theater het toneel van een levendig congres-in-festivalvorm. Deelnemers stellen hun eigen programma samen met een ruime keuze aan inhoudelijke onderwerpen en werkvormen. Op woensdag 25 en donderdag 26 september kan de congresdeelname worden gecombineerd met een bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte.

Overdag

 • Workshops XL: vier uur lang met elkaar en met experts de diepte in over onderwerpen als energietransitie, klimaatadaptatie, watermanagement, burgerparticipatie, de verbinding tussen stad en platteland etc.
 • Fieldtrips XL: themabezoeken per trein aan steden op maximaal een uur reistijd van Utrecht.
 • Special events
 • Start extreme makeover
 • Foto expositie ‘Before and after’

‘s Avonds

 • Ontvangst door gemeente Utrecht

Overdag

 • Hoofdpodium: Openingsshow
 • Persconferentie
 • Hoofdpodium: Masterclasses
 • Finale Future – Future Green City Student Challenge
 • Keuze uit 30+ inhoudelijke sessies
 • Urban trails: excursies in Utrecht
 • Foto expositie ‘Before and after’

’s Avonds

 • Borrel / Streetfood in Park Lepelenburg

Overdag

 • Hoofdpodium: Topcases in transformatie
 • Uitreiking World Green City Award 2024
 • Keuze uit 30+ inhoudelijke sessies
 • Urban trails: excursies in Utrecht
 • Foto expositie ‘Before and after’
 • Mogelijkheid bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte
 • Borrel Beatrix Theater (Mies Bouwman Foyer)

‘s Avonds

 • Galadiner AIPH (op uitnodiging)

Overdag

 • Workshops XL: vier uur lang met elkaar en met experts de diepte in.
 • Fieldtrips XL: themabezoeken per trein aan steden op maximaal een uur reistijd van Utrecht
 • Foto expositie ‘Before and after’
 • Special events
 • Finale extreme makeover
 • Mogelijkheid bezoek aan de Vakbeurs Openbare ruimte

’s Avonds

 • What’s Cooking – Restaurant Tour langs restaurants in de Utrechtse binnenstad

Workshops XL

Volg een interessante workshop.

Hoe word je een Nationale Parkstad?

Wat als jouw stad niet zou worden beschouwd als een stad met parken, maar als een stad in een park? Een Nationale Parkstad. Kijk eens op www.nationalparkcity.org voor meer informatie. Adelaide (Aus), Chattanogaa (VS) en Breda (NL) nemen je mee op hun reis. Neem je eigen stadsplattegrond mee en start je eigen Nationale Parkstad-beweging met hun steun in deze workshop XL.

Rechtvaardige groene (park)investeringen

Drie steden met een opmerkelijke diversiteit in het hart van Amerika – Minneapolis, Pittsburgh en Louisville – besloten om nieuwe uitgebreide actieplannen voor investeringen in hun parksystemen op te stellen, gericht op het bevorderen van een rechtvaardige toegang tot en investeringen in openbare parken en recreatiediensten en -systemen voor alle inwoners van de stad. Prioriteit geven aan het bedienen van mensen en buurten die lange tijd vergeten, onderbediend en gemarginaliseerd zijn geweest. In Nederland heeft de stad Rotterdam interessante ervaring op dit gebied. Upload USA een NL kennis in deze Workshop XL en werk aan je eigen rechtvaardige toegang.

Wat lokaal voedsel doet voor een gezonde en leefbare gemeente

Deze Workshop XL richt zich op een innovatieve aanpak van lokale voedselproductie in een context van groen gemeentebeleid. We maken gebruik van ervaringen in Groot-Brittannië (Manchester) en Nederland. Jean Eigeman, voorzitter van het Nederlands Kennisplatform Stadslandbouw, zal een state of the art presenteren (onderzoeksresultaten van november 2023) en refereren aan de impact van gekwalificeerd groen beleid op de lokale gezondheid en op de sociale cohesie in buurten. Start met het laten groeien van je lokale voedselbeleid in deze Workshop XL.

Breng je waterlopen weer in het zicht

Een levendige groenblauwe infrastructuur vormt de ruggengraat van een aantrekkelijke stad. Over de hele wereld werken ingenieurs en groene professionals samen om riviertjes en beken die zijn verdwenen in overkluisde kanalen weer zichtbaar te maken en liefst een natuurlijk karakter te geven. De Emschergenossenschaft en Lippeverband, het grootste waterschap van Duitsland en de stad Apeldoorn (NL) delen in deze workshop XL hun uitdagingen en best practices. Laat je adviseren hoe jouw verborgen waterloop weer aan het daglicht komt!

Bruggen bouwen: circulariteit als standaard

Lopen de kosten voor het renoveren van je stad uit de hand? En hoe zit het met alle materialen waar jouw openbare ruimte al een thuis voor is? Het gebruik van circulaire materialen moet worden gemainstreamd vanwege schaarse grondstoffen en vervuiling en er liggen grote kansen in het verschiet. Onze experts hebben aan veel projecten gewerkt. Ze zijn er om je te helpen je circulaire uitdagingen aan te pakken en je te laten zien dat afval niet bestaat.

Field Trips XL

Bezoek andere innovatieve Nederlandse steden.

Stormwaterbeheer creëerde een nieuw park in Nijmegen

Maak een fietstocht rond en over de Waal in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Door de klimaatverandering is de hoeveelheid water in de rivier enorm toegenomen. In plaats van grotere obstakels te creëren, werd gekozen voor een aanpak waarbij ruimte voor het water werd gecreëerd. Er werd een enorme ingenieursklus geklaard en een uniek stedelijk rivierpark gecreëerd dat eindeloze mogelijkheden biedt zoals recreatie, wonen en ruimte voor water en natuur.

Verken het veerkrachtige Arnhem (‘Een brug te ver’) op de fiets

Arnhem is een stad in een gevarieerd landschap. Grenzend aan het centrum stroomt de Rijn door de stad. Normaal gesproken een rivier van 200 m breed, maar bij hoog water een rivier van wel 2 km breed. Aan de andere kant van het centrum ligt Park Sonsbeek, een grote groene long van Arnhem, vlakbij natuurgebied de Veluwe. Samen met Wageningen Environmental Research verken je projecten in Arnhem op het gebied van klimaatbestendigheid, stormwaterbeheer, biodiversiteit en bewonersparticipatie in het groenbeheer. Fiets ontspannen door Arnhem en geniet van de verschillende projecten die bezocht en toegelicht worden in deze historische stad.

Foto: Joris Voeten, WUR

Het Zevenstedenproject Rotterdam: openbaar toegankelijk groen in een groeiende stad

Uitgroeien van een klein deltadorp tot een van de grootste havens ter wereld brengt uitdagingen met zich mee voor Rotterdam. Tijdens de coronapandemie realiseerde de stad zich dat de huidige groenstructuur niet toekomstbestendig is. De stad besloot nieuwe groene longen te ontwikkelen, om meer groen voor iedereen te creëren. Een ambitieuze reeks projecten om de stad voor te bereiden op wat komen gaat en om meer mogelijkheden voor de toekomst te creëren. Ga mee met deze Fieldtrip XL om het te zien gebeuren.

Blauwgroen Amsterdam: innovatie & proeftuinen

Er is geen betere manier om onze beroemde hoofdstad te verkennen dan op de fiets. Tijdens deze tour laten we je alles zien over klimaatadaptatie in karakteristiek Amsterdam. Met behulp van proeftuinen test de stad innovaties zoals stormwaterbeheer, stedelijke verkoeling en biodiversiteit in de openbare ruimte. Terwijl je geniet van het landschap geven sprekers van de gemeente Amsterdam, Permavoid en New Urban Standard heldere en interessante uitleg.

Foto: Joris Voeten, WUR

Groene innovatie transformeert bedrijventerrein Eindhoven

Deze excursie neemt je mee naar een voormalig bedrijventerrein in Eindhoven, Strijp-S. Ruim 2.500 mensen wonen en werken hier met veel plezier in een groene omgeving. Laat je inspireren door de innovatieve technieken die zijn gebruikt en geïmplementeerd in dit Brainport concept.

Spoorpark Tilburg: burgerinitiatief voor een multifunctioneel park

Hoe transformeer je samen met burgers een voormalig spoor- en industrieterrein tot een aantrekkelijk en interactief park? Spoorpark Tilburg biedt de antwoorden. Laat je uitnodigen om te leren hoe een burgerinitiatief verandert in een breed gedragen project voor en door bewoners.

Urban Trails Utrecht

Ontdek de verschillende Urban Trails van Utrecht.

Singel weer rond

Sommige van onze beste voorbeelden zijn het hardst bevochten. De Singel is een project van 20 jaar in het drukste deel van de stad, ook wel de openhartoperatie van het stationsgebied genoemd. Hoe transformeer je een twaalfbaanssnelweg midden door de stad tot een groene waterweg? Waar blijven de auto’s? Wat komt er bij zo’n herinrichting allemaal kijken? Vanaf de oplevering tijdens de corona-lockdown was het Singelproject een instant succes. Bewoners sloten de Singel in hun hart alsof het nooit anders is geweest. Met een boottocht laten vrijwilligers van Stichting Vergroening Singel zien hoe van stadswater een gezond ecosysteem is gemaakt.

Restauratie werven

De 800 jaar oude werven en grachten in Utrecht vergen veel onderhoud. Hoe doe je dat, en hoe doe je dat op duurzame wijze? Hoe manage je het water en de waterkwaliteit? In de komende dertig jaar investeert Utrecht een half miljard in vervanging en onderhoud van de werven.

Sponge City Leidsche Rijn

Stadsuitbreiding Leidsche Rijn, met 100.000 inwoners, functioneert als les in duurzaamheid en klimaatadaptatie. De wijk Leidsche Rijn kent een vrijwel gesloten watersysteem: vrijwel al het schone regenwater komt via wadi’s, infiltratiesystemen en bovengrondse afvoeren terug in de bodem en sloten. Leer hoe je de sponswerking van je stad optimaliseert. Tijdens een fietstocht door Leidsche Rijn maak je kennis met de natuurlijke oplossingen in deze woonwijk en zie je hoe mensen, planten en dieren hier baat bij hebben.

Park en fietssnelweg op oude spoorweg

De Oosterspoorbaan is een oude spoorweg die samen met bewoners is heringericht tot een park met fietssnelweg die de binnenstad verbindt met natuurgebied Amelisweerd. Het Oosterspoorbaanproject is onderdeel van de Utrechtse Groene Schaapsprong: in 20 jaar een inwonergroei van 30 procent. Niet eerder vond grootstedelijke verdichting plaats op deze schaal. Een ambitieus plan dat uitgaat van 440 extra hectare groen in de stad. Hoe doe je dat? En hoe mobiliseer je bewoners bij deze opgave?

Manhattan in Utrecht

Utrecht krijgt een splinternieuw stadsdeel in het centrum van de stad: het Manhattan van Utrecht. Uitnodigend en uitdagend door de mix van grote en kleine publiekstrekkers: groene parken, pleinen en straten met daarnaast iconische hoogbouw als Wonderwoods, Moreelsebrug, Jaarbeursplein en Croeselaan. Dit alles op loopafstand van de historische binnenstad en het Centraal Station. Een ontwikkeling die vele uitdagingen kent, veel opgaven komen hier samen.

Máximapark met groene kathedraal

Het Máximapark is een voorbeeld van kwaliteitsverbetering door samenwerking van de parkorganisatie met bewoners. Met 300 hectare is het Máximapark in Leidsche Rijn het grootste stadspark van Utrecht. Het dient als inspiratie voor toekomstige parkgebieden in steden. In het park wordt gebouwd aan een groene kathedraal, waarbij de Vikingrijn, een historische rivierloop uit de Romeinse tijd, wordt hersteld. Het parkmanagement is een voorbeeld van publiek-private samenwerking. In deze Urban Trail komt je te weten waarom dat belangrijk is en hoe dit er in de praktijk uitziet.

Rijnvliet, eetbare wijk

15 hectare voedselbos in een nieuwe wijk, dat is Rijnvliet, voorbeeld van een bewonersinitiatief in de openbare ruimte. Rijnvliet is een van de pilotprojecten van de Utrechtse strategie voor gezond stedelijk leven. Dit initiatief won in 2022 een innovatieprijs voor ecologie. De nieuwe woonwijk telt 1100 woningen als uitbreidingsgebied van de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Samen met bewoners wordt de wijk vormgegeven als productief landschap, gemaakt om bosbouw en voedselproductie te ondersteunen. Het groenbeheer ligt niet geheel bij de gemeente, maar is een gezamenlijke opdrachts voor gemeente en bewoners. Hoe motiveer je burgers op een sociale, inclusieve manier om beheerder te worden van publiek groen?

Dakpark over snelweg

Met het Willem-Alexanderpark creëerde Utrecht het grootste en langste dakpark van Nederland bovenop snelweg A2. Het park bevat ruim 1,5 hectare aan plantvakken met bijna 150.000 vaste planten, siergrassen, heesters en 250 bomen.

Rondje Stadseiland

Utrecht groeit tot 2040 met ruim 100.000 inwoners. Vooral het westelijke deel van de stad groeit hard. Daarom is hier meer ruimte nodig voor groen, water en plekken om te sporten en spelen. Daarom ontwikkelt de stad langs de oevers van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal het oeverpark Rondje Stadseiland: een lang groen lint dat ruimte biedt aan veel verschillende planten en dieren en dat helpt bij het voorbereiden op klimaatverandering. Als het park klaar is, kun je er een rondje van 12 kilometer wandelen of fietsen. Het park wordt in delen aangelegd; naar verwachting is het hele rondje klaar in 2035.

Tickets

Wil jij deelnemen aan het Future Green City Congress? Koop dan nu je tickets!

 class=